48 344 83 96 lub 885 10 25 25 klinika@koronadent.pl

Jak zapobiegać wadom zgryzu?

Wady zgryzu to bardzo duża i niejednorodna grupa chorób. Należą do nich wady związane z czynnikami mechanicznymi, fizycznymi, chemicznymi, środowiskowymi i genetycznymi. Ze względu na ich złożoną etiologię można im zapobiegać na wiele sposobów, lecz żaden nie gwarantuje uniknięcia choroby.

Zapobieganie wadom zgryzu należy rozpocząć już na etapie planowania ciąży. Ważne, aby kobieta planująca ciążę wykonała wszystkie zalecane przez ginekologa badania, prawidłowo się odżywiała i stosowała odpowiednie suplementy diety. Nie można nie doceniać znaczenia prawidłowego odżywiania się przed ciążą i w jej trakcie oraz przestrzegania zasad higienicznego trybu życia (niestosowanie używek, informowanie o swojej ciąży lekarzy wszystkich specjalności itp.). Tak jak zaznaczyłam we wcześniej wymienionym artykule, istotne jest również unikanie urazów, nieprzebywanie w otoczeniu chorych na choroby wirusowe, jak również nieprzyjmowanie niektórych leków.

Gdy dziecko się urodzi, wpływ na powstawanie ewentualnych wad zgryzu ma wiele czynników. Należą do nich: sposób układania dziecka do snu (podręcznikowo najbardziej prawidłowe jest ułożenie dziecka na plecach z płaskim ułożeniem kręgosłupa; pod główkę podkłada się niewielką poduszkę), sposób karmienia (najlepiej trzymać dziecko w pozycji ukośnej, dzięki czemu żuchwa jest wysunięta ku przodowi), kształt stosowanego smoczka (jest to o tyle ważne, że w trakcie karmienia naturalnego dziecko musi wykonać wysiłek, aby ssać mleko – w przypadku sztucznego karmienia mleko samo przepływa przez smoczek, co pozbawia żuchwę bodźców do wzrostu; smoczek powinien być grubszy na końcu, a węższy w środkowej części), jak również nieleczone wady postawy. W tym miejscu warto podkreślić duże znaczenie sposobu żywienia i konsystencji podawanych pokarmów. Prawidłowy rozwój szczęki i żuchwy warunkują odpowiednie bodźce; wśród nich należy wymienić przede wszystkim pracę mięśni i zębów oraz ucisk na kość. Dlatego bardzo ważne, by dziecko żuło pokarmy o twardej konsystencji, takie jak skórka chleba czy marchew.

Możliwe do wyeliminowania są także następujące czynniki: nieprawidłowy sposób połykania i oddychanie przez usta, ssanie smoczka, palca i innych przedmiotów, obgryzanie paznokci i ołówków oraz zgrzytanie zębami.

Ostatnim czynnikiem jest próchnica. Wielu rodziców uważa, że skoro zęby mleczne nie są „na zawsze”, to nie trzeba o nie dbać. To bardzo mylny pogląd. Każdy ząb mleczny musi się znajdować w jamie ustnej dziecka przez odpowiedni czas. Jeśli dziecko utraci ząb zbyt szybko, a jego następca nie będzie jeszcze gotowy do wyrznięcia się, to po pierwsze kość będzie pozbawiona czynników ją modelujących, co zatrzyma jej rozwój, a po drugie zęby sąsiednie przesuną się w wolne miejsce i w przyszłości będzie brakować miejsca na ząb, który powinien się tam znaleźć. Dlatego też bardzo Państwa namawiam na utrzymywanie idealnej higieny jamy ustnej Państwa pociech oraz na regularne wizyty kontrolne u dentysty.

źródło: www.mp.pl